כל מה שכדאי לדעת על קטניות

כל מה שכדאי לדעת על קטניות

שאלה שנשאלתי על קטניות מונבטות ולא מבושלות:
"את חושבת שצריך לבשל קטניות? כלומר להנביט אותן ואז לבשל? או שמספיק רק להנביט וזהו?"

קטניות מכילות המון סיבים שמפורקים ע"י החיידקים שיושבים לנו במעיים. הפירוק כמובן הוא דבר חשוב, אך חלק מהתופעות לוואי שלו, אלה גזים.
הנבטה של הקטניות עוזרת לפחית את כמות הגזים, כי בתהליך ההנבטה כמות הסיבים מהסוג שמתפרק ע"י החיידקים במעיים פוחתת ואנזים שעוזר בפירוק של הסיבים האלה עולה מבחינה כמותית.
האנזים הזה לא קיים בגוף שלנו באופן טבעי, אלא נמצא בקטניה עצמה.

חשוב לציין שיש גישה נוספת שטוענת שהגזים נגרמים בעקבות ריבוי החלבון הקיים בקטניות.
זאת גישה מעניינת.

 

איך להנביט?

מה שמומלץ לעשות הוא להתחיל להנביט. אין צורך לחכות לנבט מאוד גדול, מספיק לראות שמתחיל לצאת נבטוט קטן.
את ההנבטה עושים על קטניות שלא עברו בישול, כי אם תנסו להנביט משהו שעבר בישול, זה פשוט לא יעבוד, כי בבישול החלק החי, נהרס. ההנבטה חייבת להתבצע לפני הבישול.
מה שצריך לעשות זה להשרות במים את הקטניות שאתם מעוניינים להנביט.
אני באופן אישי אוהבת להכין את הקערות השרייה שלי בערב, ובבוקר כשאני קמה, אני מסננת, מעבירה לקערה מזכוכית ומכסה אותה במגבת.
מידי פעם אני מגיעה להציץ ולבדוק מה שלום הקטניות.
בקיץ אתם תראו את הנבטוטים מתחילים להופיע מאוד מהר, כבר באותו יום.

 

ומה עם הגזים?

ומה לגבי הגזים וכאבי הבטן?
אם אתם לא רגילים לאכול קטניות, יתכן מאוד ותהיה לכם תקופת הסתגלות פחות נעימה שכוללת גזים וכאבי בטן לאחר הארוחה, אבל זה משהו שהגוף לומד להסתגל אליו ולאט לאט יהיו פחות ופחות תגובות לא נעימות.
משהו שאתם יכולים לעשות כדי להקל על המצב, זה להוסיף דברים שעוזרים בספיחה של הגזים כמו קימל, קינמון, שומר או ג'ינג'ר לארוחה שלכם. הם סופחים את הגזים בתוך המעיים ויפחיתו את החוסר נעימות, אז פשוט תוסיפו אותם כתבלין או תשלבו אותם כחלק מהארוחה שאיתה אתם אוכלים את הקטניות.

 

האם הן מסוכנות לאכילה? ומה לגבי נשים בהריון?

התשובה הקצרה היא לא, הן לא מסוכנות לאכילה.
התשובה הארוכה יותר היא שקטניות מונבטות מבושלות מאבדות קצת מהערכים התזונתיים שלהן, אך לחלק מהאנשים זה עוזר לעיכול יותר קל.
אין שום סכנה לאכול קטניות לא מבושלות, קטניות הן מזון מאוד בריא ועשיר לא רק בסיבים תזונתיים, אלא גם בחלבון, בויטמינים ומינרלים.
הדבר היחידי שצריך לקחת בחשבון הוא שקטניות יוצרות גזים, אז בהריון זה יכול ליצור יותר חוסר נוחות ובהנקה יתכן וזה ישפיע קצת על התינוק במידה והוא יונק, כי הגזים שנוצרים אצל תינוקות בדרך כלל נגרמים בעקבות התזונה של האם, אבל כן חשוב לי גם לסייג ולהגיד שזה אינדיבידואלי. אנחנו אנשים שונים והגוף של כל אחד מאיתנו מתפקד קצת שונה, אז מה שמומלץ זה לנסות ולראות איך זה מגיב עליכם ובמידה ואתן מניקות והתינוק/ת שלכן סובל/ת מגזים, כדאי לבדוק מה בתזונה שלכן יכול לעודד את זה.

וטיפ אחרון, אם אתם לא רגילים לאכול קטניות ורוצים להוסיף את זה לתזונה שלכם, מומלץ להתחיל מקטניות יותר קלות לעיכול כמו שעועית מש, עדשים כתומות ועדשים חומות.
אם אחרי כמה ניסיונות תרגישו שזה לא עושה טוב לגוף, מבחינת גזים וכאבים שעלולים להופיע בעקבות הגזים, רצוי לבדוק האם זה קורה לכם עם כל סוגי הקטניות או עם קטניות מסויימות.
זה לא תקין לסבול מכאבים אחרי מזון שאוכלים, אז יש זמן הסתגלות, אך אם זה לא קרה לאחר כמה ניסיונות, רצוי להעדיף סוגי מזונות אחרים.

הבהרה: התשובה שלי מתייחסת אך ורק על דעתי האישית מתוך ידע וניסיון שצברתי. חשוב לי להגיד שבעולם התזונה יש המון גישות שונות, לפעמים כאלה שסותרות אחת את השניה.
הדבר שהכי קובע בסופו של דבר, הוא הגוף שלכם. איך תדעו? תתחילו לשים לב איך אתם מרגישים כשאתם אוכלים תזונה מסויימת/ מזון מסויים, איך העיכול שלכם ואיך התחושות הכלליות.

אהבתם? מוזמנים לשתף!

עדיין לא קיבלתם את השיעור "בריאות בכמה צעדים פשוטים"?

יכול לעניין אותך גם…

מה המילה מודעות אומרת לכם? לא כל כך קל להסביר את זה, מודעות זה לא כמו שפה או מקצוע שאפשר ללמוד, אז איך בכל זאת…
זה הסיפור האישי שלי ואני מספרת אותו כדי לעורר יותר מודעות. חיים ללא פירות וירקות. שמעתם על אנשים שחיים ככה?
דילוג לתוכן