דגנים: בעד או נגד?

דגנים

הדגנים הם המזון העיקרי ברוב מדינות העולם. בהיסטוריה האנושית, הדגנים מאוד נפוצים וחקלאות התבואה היא אחת מהמתקדמות והעיקריות שהובילו להתפתחות האנושות.
הדגנים הכי נפוצים כיום בתזונה אלו החיטה, התירס והאורז.
הם נמצאים כמעט בכל דבר היום, ואם תקראו תוויות של הרבה מהמזונות הנמצאים בסופר, תוכלו למצוא את אחד מהם ברשימת הרכיבים.

 

מי אלה הדגנים:

  • חיטה
  • שעורה
  • שיבולת שועל
  • אורז
  • שיפון
  • כוסמין
  • קינואה
  • כוסמת
  • קמוט
  • אמרנט
  • תירס

 

ערך תזונתי:

מכילים ברובם עמילן, מכילים חלבון בכמות צנועה (בסביבות 16%), עשיר בחומצה אמינית מתיונין וחסר בחומצה אמינית ליזין.
כאשר אוכלים דגנים מלאים, נהנים מהערך התזונתי שלהם הכולל סיבים תזונתיים, ויטמינים ממשפחת ה-B (לא B12) ו-E. מינרלים מסוג ברזל, סידן, אבץ, כמובן שיש עוד, אך אלו העיקריים.
הנבט מורכב בעיקר משומנים לא רווים, חלבונים, מינרלים וויטמינים.
דגנים לא מלאים (כאלה שעברו עיבוד והפכו לגרסה "לבנה") אלה דגנים שהסירו מהם את הסובין ואת הנבט. כלומר הם מכילים את האנדוספרם, לכן הדגנים הלא מלאים ("מזוקקים") בעלי ערך תזונתי מאוד נמוך.

 

הדגנים מורכבים מ-3 מרכיבים עקריים:

סובין- קליפת הדגן – היא קשה ומכילה ברובה סיבים תזונתיים, מינרלים ואנטי אוקסידנטים (פיטוכימיקלים)
אנדוספרם- החלק הפנימי – הוא החלק הגדול של הדגן ומורכב ברובו מעמילן (פחמימה)
נבט- הזרע של הדגן (החלק שמזין את הצמח) – זה החלק הכי עשיר מבחינה תזונתית ומכיל בתוכו שומן בלתי רווי, פחמימות, חלבון, ויטמינים, מינרלים, פיטוכימיקלים שונים.

 

דגנים מזוקקים "לבנים" מאוד לא בריאים לכם:

הדגנים המזוקקים אלו דגנים שהוציאו להם את הסובין ואת הנבט, כלומר הסירו את החלקים הכי מזינים של הדגן והשאירו אתכם עם הרבה עמילן ומעט מאוד חלבון, זאת הסיבה שהרבה קוראים להם "פחמימות ריקות", כי חוץ מלהכניס לגוף פחמימה, כמעט ולא מקבלים כלום. הם מתפרקים מהר מאוד בגוף ויכולים להוביל לקפיצה מהירה ברמות הסוכר בדם, אם כי כיום הוכח שאוכלוסיית החיידקים שנמצאת לנו במעיים יכולה לשנות זאת וזה משתנה מאדם לאדם, ניתן לקרוא על זה בספר "תזונה מותאמת אישית" המבוסס על מחקר שנעשה במכון ויצמן ע"י פרופסור סגל ופרופסור אלינב.
אם אתם מנסים לרזות ו/ או רוצים לשמור על הבריאות שלכם, אכילה של דגנים מזוקקים ירחיקו אתכם מהמטרות האלה, כיוון שהם מעודדים לאכול עוד ועוד כיוון שהם לא יוצרים שובע ואפילו יוצרים אפקט מסויים של התמכרות בגלל המנגנונים שהם מפעילים בגוף.
הם לא מספקים לגופכם שום דבר, מלבד מאנרגיה זמינה, שממנה לא חסר לנו בעידן השפע.
דגנים מכילים בתוכם גם גלוטן, לכן אם יש לכם צליאק או רגישות לגלוטן, הרבה מהדגנים יכולים להיות בעייתיים עבורכם.
דגנים שלא מכילים גלוטן הם: כוסמת, תירס, אמרנט, אורז, שיבולת שועל (תמיד מומלץ לצליאקים להיזהר כיוון שעלולה להכיל כיוון שנמצאת בסביבה של דגנים המכילים גלוטן).

 

כמה עובדות חשובות על דגנים מלאים:

-הם מכילים חומצה פיטית- מה שפוגם מעט ביכולת של הגוף לספוג את המינרלים הקיימים בארוחה שאכלתם וכללו את הדגנים. היא נהרסת בבישול וגם בהנבטה.
-הם סופחים אליהם רעלים, עודפי שומנים, עודפי הורמונים ודברים שהגוף לא צריך.
-הם תורמים לתחושת שובע.
-הם מגדילים את נפח הצואה, מה שתורם לפעילות מעיים טובה יותר. זה מעודד את התנועתיות של המעיים (פעילות פריסטלטית) ע"י הפעלת לחץ על דפנות המעיים.
-הם מכילים פיטוכימיקלים שאלו חומרים הנמצאים בעולם הצומח ומעניקים לו צבע. יש להם השפעה מאוד חשובה על בריאות.
-מחקרים קישרו אותם עם מגוון תועלות בריאותיות שסיכום קטן מהם מוצג לכם כאן

היתרונות המוצגים בסרטון שמבוסס על מחקרים אותם מציג ד"ר מייקל גרגר הם בהשפעה הטובה שיש לדגנים מלאים על הגוף ברמה שהם מגיבים באופן יעיל כמו תרופות, למשל בהורדת לחץ דם וע"י כך גם הורדת הסיכון לטרשת עורקים (השפעה זו נוצרה באנשים שאכלו 3 מנות של דגנים מלאים ביום).
בנוסף, מנה אחת של שיבולת שועל ביום או שעורה, יכולים להוריד את רמות הכולסטרול וגם הפחתת הסיכון לסוכרת.
בשורה התחתונה, המחקרים מציגים תועלות בריאותיות בצריכה של דגנים מלאים, אם כי תמיד חשוב שתנסו ותרגישו האם המזון הזה משפיע עליכם לטובה, כיוון שחלק מהאנשים פתחו רגישות לחיטה, לגלוטן, ויש אנשים שלמרות שאוכלים דגנים מלאים בלבד ושומרים על תזונה טובה, עדיין סובלים מבריאות לקויה, והסיבה לכך בעיניי קשורה גם לפן הנפשי, אך גם לצורך הגנטי ולחיידקי המעיים שיש לנו בגוף.

 

איך מאכסנים אותם?

הם בעלי אורך חיי מדף ארוכים.
מומלץ לשים בצנצנת זכוכית, רצוי שתהיה בצבע כהה על מנת שחומרים שנפגעים מאור ישמרו.
לשמור במקרר, רצוי בטמפרטורה של 4 מעלות, כך הם ישמרו יותר זמן.

אהבתם? מוזמנים לשתף!

עדיין לא קיבלתם את השיעור "בריאות בכמה צעדים פשוטים"?

יכול לעניין אותך גם…

שאלה שנשאלתי על קטניות מונבטות ולא מבושלות: "את חושבת שצריך לבשל קטניות? כלומר להנביט אותן ואז לבשל? או שמספיק רק להנביט וזהו?" קטניות מכילות המון…
הרבה שואלים אותי: "אורית, מה לאכול בתכלס?" ואני מבינה, הרבה כבר מבולבלים, אז החלטתי להרים את הכפפה ולהכין רשימה של המזונות שהם באמת מזון.
דילוג לתוכן