איך לזהות חוסרים תזונתיים?

איך לזהות חוסרים תזונתיים

נתחיל בזה שהיום לרוב האנשים יש חוסרים תזונתיים.
גם אם אתם אוכלים ממש טוב ונכון, באיכות המזון הקיימת היום והתקופה בה אנו חיים, זה מאוד מאתגר להגיע לכמויות שהגוף באמת צריך, גם כי המזון היום יותר דל מבחינת חומרים מזינים, גם כי רוב האנשים כיום מעכלים פחות טוב מזון ולכן חלק ממה שמזין את הגוף פשוט לא נספג לתוכו וגם בגלל שהתקופה הזאת דורשת מאיתנו כמות יותר גדולה של ויטמינים, מינרלים, אנטי אוקסידנטים ונוטריאנטים נוספים (כל החומרים המזינים שקיימים במזון) כדי לתפקד באופן אופטימלי.

 

למה? מה בעייתי בעידן הזה?

אנחנו חיים בתקופה אולי הכי מפנקת.
כל מה שאני רוצים במרחק הקלקה. אנחנו לא צריכים לעבוד שעות בשדה כדי שיהיה לנו מה לאכול (הרוב יושבים שעות במשרד תוך כדי שתיית קפה וכמה עוגיות בצד), יש לנו חשמל, מכוניות, אנחנו רגילים שהרבה מהדברים עושים עבורנו. חלק מהאנשים מעדיפים גם לא לבשל בבית, יש המון מסעדות ומקומות שעושים משלוחים לבית…
וכל הפינוק והכיף הזה, מביא איתו בעיה גדולה. זאת התקופה שיש בה הכי הרבה זיהום אוויר ואם מישהו שהיה חי ב-1600 היה קם עכשיו לתחייה ורואה את המזון שאנחנו אוכלים, הוא לא היה מבין מה זה…כי זה מזמן כבר לא ממש נראה מזון…וגם הגוף שלנו עם כמות החולי שקיימת היום, נראה שמסכים עם העובדה הזאת.
אנשים בקושי זזים היום, נמצאים בלחצים, לא ישנים מספיק בלילה, אוכלים בשעות מאוחרות ולא ממש מאפשרים לגוף להתחיל תהליך של ניקוי וכמובן, מעמיסים על מערכת העיכול שלהם על בסיס יומי וקבוע…
כל אלה גורמים לגוף להצטרך אפילו יותר רכיבים תזונתיים כדי לשמור על עצמו.
אם אתם רוצים להבין למה, זה נשמור כבר לפוסט אחר, כרגע תצטרכו לסמוך על המילה שלי 🙂

 

איך זה מרגיש לחיות עם חוסרים תזונתיים?

מה שמעניין בחוסרים תזונתיים והופך את הנושא הזה לכל כך חמקמק ולא מדובר מספיק, זה שבדרך כלל לא יהיו תסמינים לחוסרים האלה, מה שגורם לאנשים לחשוב שאין שום בעיה, לא חסר להם כלום והם יכולים להמשיך באותה דרך.
חוסרים יותר רציניים מתחילים להגיע יותר לביטוי, זה יכול להיות ביטוי ממש מינורי וקטן שדורש המון תשומת לב כדי לקלוט שהוא קיים וזה יכול להיות תסמינים רציניים יותר, כמו למשל בעיות במערכת העצבים בגוף ואפילו מוות.
מי שיותר במודעות לגוף וקולט שהגוף שלו לא מתפקד כאתמול שלשום, יכול לשייך תסמין מסויים למשהו אחר, ולא לגורם עצמו שקשור לחוסר תזונתי.

 

כמה מהתסמינים הנפוצים:

עייפות
אחד התסמינים היותר מבלבלים שיש, מכיוון שהתסמין הזה הוא ממש לא מובהק ותלוי בהמון גורמים.
הוא לא חייב להיגרם ממחסור תזונתי, אלא יכול להיגרם משינה לא איכותית או לא מספקת מבחינת שעות שינה. זה יכול להיגרם גם בעקבות העמסת יתר על מערכת העיכול ו/או אכילה של מזונות שיוצרים מצב של גוף עייף כי מוצאים אותו מאיזון (לא מהכיוון של חוסרים אלא מהכיוון ההורמונלי, כמו במצב של תת פעילות בלוטת תריס ועודף אינסולין).
קיים גם מצב של עייפות שנגרם בעקבות חוסרים תזונתיים והאמת, המון סוגים של ויטמינים ומינרלים קשורים לסוג התסמין הזה, למשל: ויטמין C, ויטמיני B, מגנזיום, יוד, ברזל ואבץ.
מה שאני ממליצה לכם לעשות במצב הזה, מעבר לזה שתגוונו את התזונה שלכם ותעשירו אותה במזונות שמכילים את המקורות האלה (מעולם הצומח כמובן, כי מזונות מעולם החי יוצרים הכבדה על המערכת, מה שמוביל ליותר עייפות, במיוחד לאחר הארוחות), זה לשים לב אם אתם ישנים מספיק.
בתקופה הזאת לאנשים יש יותר מידי דברים לעשות והם נכנסים לישון בשעות מאוד מאוחרות וקמים בשעות מאוד מוקדמות.
זמן שנחשב טוב הוא שינה של 7-8 שעות בלילה.
שינה שהיא רציפה ואיכותית, כזאת שאתם מתעוררים ממנה רעננים.
אם זה לא קורה, לא רק שזה עלול לגרום לכם להרגיש עייפים, זה גם פוגע בבריאות שלכם.
דכדוך
אנשים לא ממש מודעים לזה ואולי זה יהיה חדש גם לכם מה שאני הולכת לספר לכם עכשיו, אבל אפילו המצב רוח שלנו עלול להיות מושפע מחוסרים תזונתיים.
נתקלתי במקרה של בחורה שסבלה מאוד מדיכאון, כבר ברמה אובדנית, התרופות הפסיכיאטריות לא ממש עזרו לה.
אתם יודעים מה כן עזר לה להתחיל להרגיש טוב יותר?
ויטמין B3!!
היא לקחה אותו במינונים גבוהים (הרבה מעל לכמות הרשמית המומלצת) והדיכאון התחיל להתפוגג…ואל דאגה, אף אחד לא מת ממינון גבוה של B3! 🙂
הוא לא מצטבר בגוף, העודפים שהגוף לא זקוק להם יוצאים בשתן.
זה לא אומר שמחר אתם הולכים לקנות B3 ולקחת אותו בכמויות מופרזות, כי זה יהיה מאוד לא אחראי מצידכם לעשות את זה. תמיד יש להתייעץ עם גורם מקצועי שימליץ לכם על סמך הכרה של המקרה האישי שלכם.
בנוסף, עוד ויטמינים ומינרלים שקשורים למצבים של דכדוך ודיכאון יכולים להיות ויטמיני B נוספים כמו: B1, B5, B7, B6 ומינרלים כמו: סידן, מגנזיום וברזל.
ומקורות למזונות שמכילים אותם: שקדים, אגוזים, עדשים, שיבולת שועל (קוואקר), סויה, שמרי בירה, עלים ירוקים, בטונים, שעועית, אספרגוס, פטריות, אפונה ועוד…
התכווצויות שרירים
מצב מאוד נפוץ. בדרך כלל זה קורה ברגליים ובמיוחד בכפות הרגליים.
בדרך כלל זה קורה בעקבות מחסור במגנזיום/ אשלגן/ סידן, זה יכול להיות אחד מהם וזה יכול להיות כולם ובמיוחד אם ההתכווצויות האלה מופיעות לעיתים קרובות.
מה עושים? שמים לב להכניס לתזונה שלכם: דוחן, שקדים, אגוזים, שיבולת שועל (קוואקר), אורז מלא, שמרי בירה, כוסמת, לוביה, סויה, תאנים, תפוחים, פירות הדר.
מספיק מקורות טעימים לא?
אגב, אם אתם מכינים שוקולד בריא, אתם יכולים להנות גם מהמגנזיום שקיים בקקאו.
עור יבש/ נשירת שיער/ קשקשת וקרקפת אדומה
התסמינים האלה יכולים להיגרם בעקבות מחסורים של מינרלים כמו אבץ (וברזל במקרה של השיער), ויטמיני B וחלבון. כיום די נדיר להיות חסרים בחלבון, אך מחסורים באבץ וויטמין B7 (ביוטין), נפוצים יותר.
מקורות מומלצים לביוטין: שמרי בירה, אורז מלא, עדשים, סויה, פטריות, אגוזי קשיו, אפונה, אשכולית.
מקורות שאני לא ממליצה עליהם מגיעים מעולם החי.
מי שמתעקש לקבל ביוטין מעולם החי ובמיוחד במקרה של ביצים, שימו לב שיהיו מבושלות, מכיוון שיש בהן חומר בשם "אבידין" שקושר ביוטין וגורם להוצאה שלו מהגוף, כך שאתם לא סופגים אותו. בבישול האבידין מנוטרל.
תוותרו על הכבד שמלא רעלים (הכבד משמש כמסננת של הדם).
אם אתם בוחרים לאכול דגים, תהיו מודעים שהם מכילים כספית, אז להשתדל לאכול בכמות קטנה.
כמו שאתם שמים לב יש לכם מגוון מקורות מעולם הצומח, של מזונות בריאים ומזינים.
ויטמין B12 קריטי במקרים של נשירת שיער וכמובן ברזל. אם אתם טבעונים, חשוב לקחת תוסף של ויטמין B12. אם אתם אוכלים מזון מהחי, רצוי לעשות בדיקות דם, כי היום גם להמון אוכלי כל יש מחסור בויטמין הזה (בגלל כמה סיבות: 1. גם במזון מהחי היום אין אותו בכמות גדולה, מתספים את בעלי החיים בויטמין הזה. 2. יש לו מנגנון ספיגה מורכב בגוף. 3. לרוב האנשים חיידקי המעיים נפגעו בעקבות שימושים באנטיביוטיקה. חלק מהויטמין הקיים בגוף מגיע מהחיידקים האלה.)

 

מגיפת החוסר בעולם השפע

זאת הייתה הכותרת שבחרתי להרצאה ממוקדת של 15 דקות שעשיתי במסגרת פסטיבל "השורה האחרונה" שקיימתי, שם בחרתי לדבר על הנושא הזה של חוסרים תזונתיים כדי להביא את זה כמה שיותר למודעות.
ההרצאה מאוד קלילה, ממוקדת ותכלסית והפכה להיות פרק בפודקסט שלי.
אתם מוזמנים לשמוע אותה בלחיצה כאן וגם לשלוח אותה לאנשים שחשוב לכם שיהיו מודעים לנושא הזה.
בואו נעלה את המודעות לנושא הזה, כי הוא לא מקבל מספיק במה וחשיפה ועם יותר מודעות, אפשר למנוע את המצב ולעזור לאנשים לשפר את איכות חייהם ובריאותם.

אהבתם? מוזמנים לשתף!

עדיין לא קיבלתם את השיעור "בריאות בכמה צעדים פשוטים"?

יכול לעניין אותך גם…

הדרך בה אנחנו בוחרים להתחיל את היום משפיעה משמעותית על איך שאר היום יראה. איך הבוקר שלכם נראה? הנה כמה נקודות לבוקר להתחיל את היום…
יש אנשים שלא מגיבים טוב לסודה לשתייה ומחפשים אפשרות אחרת. חלק מהאנשים מפתחים פריחה אדומה ומגרדת כאשר משתמשים בה על השחי. מה עושים במצב הזה?…
דילוג לתוכן