דאודורנט הוא מוצר חיוני, במיוחד בארץ מבורכת בשמש כמו ישראל. דאודורנט הוא אחד מאותם מוצרים שכולנו משתמשים בהם מדי יום על אוטומט כחלק מהרוטינה היומית, אבל כשעושים משהו ברמה יום יומית, יש לו משקל כבד בטווח הארוך ובמקרה של הדאודורנטים, אם מורחים רכיבים סינטטיים ורעילים כל יום על העור, בסופו של דבר יהיו לכך השלכות.
ההשלכות יכולות להיות רגישות בעור וחלילה נזקים בריאותיים שלא תמיד נקשר בהכרח לדאודורנט שאנחנו מורחים על העור ברמה היומית.
לשמחתנו, אנחנו חיים היום בעולם שיש בו המון אופציות. ריחות שונים, חברות שונות, חומרי גלם שונים והיום כדי להריח טוב אין סיבה להשתמש ברכיבים שעלולים ליצור נזקים.
וכשאני אומרת נזקים, אני מתכוונת לשימוש במרכיבים שיכולים להיות קשורים עם התפתחות אלצהיימר, סרטן, הפרעות הורמונאלית, גירויים של העור.
כשמתחילים לחקור מה נמצא בדאודורנטים הקונבנציונליים מגלים המון סוגים של רכיבים שדורשים בדיקה בגוגל, כי הרי אלו לא חומרים שנמצאים לכם במטבח.
מי שנמצא קצת בתוך העניינים, יודע שאחד המרכיבים שנחשבים לבעייתיים הוא אלומיניום, יש עליו המון מחלוקות מבחינה בריאותית, מצד שני הוא מאוד יעיל בדאודורנטים כי הוא מונע הזעה.
רוב הדאודורנטים הקיימים בשוק פועלים פחות או יותר באותה שיטה, משתמשים באלומיניום בכדי לחסום זיעה, ומכסים ריח לא נעים בניחוחות מנטרלי ריח.
מה זה דאודורנט אנטיספירינט (Antiperspirant)?
כל פעם שאתם שומעים את המילה "אנטיספירינט" תדעו שזאת מילה שנשמעת יותר טוב מ"נוגד הזעה". זה בדיוק התפקיד של דאודורנט שהמנגנון שלו פועל על מניעה של הזעה.
איך דאודורנט יכול למנוע הזעה? ע"י הרכיבים שהוא מכיל ובעיקר על ידי רכיב ספציפי ופופולרי מאוד בשם "אלומיניום", ואם להיות יותר ספציפית, אלומיניום כלורי ואלומיניום זירקוניום.
התפקיד של אלומיניום כלורי הוא לסתום את צינורות בלוטות הזיעה שבעור, כך שהוא מפחית את כמות הזיעה.
זה מאוד בעייתי, למרות שזה יכול להישמע כמו רעיון טוב לא להזיע, או להזיע פחות, אבל זיעה זאת הדרך של הגוף שלנו להיפטר מרעלים. זאת הדרך שלו להתנקות. ככל שהגוף שלנו מכיל פחות פסולת ורעלים, הוא בריא יותר ולהפך כמובן, לכן לא להזיע או להזיע קצת על בסיס יומי זה רעיון לא טוב בכלל עם כמה שזה אולי נשמע כמו רעיון מצויין לעולם בו אנחנו חיים.
מה הרעש לגבי אלומיניום?
הנושא של האלומיניום הוא נושא בעייתי כי מדובר בנושא שנוי במחלוקת.
יש הטוענים שמכיוון שאלומיניום קיים באדמה, מרבית החשיפה שלנו אליו מגיעה ממזונות שאנו אוכלים ומהמים שאנחנו שותים.
קיימים מחקרים המדגימים פוטנציאל זניח לחדירת מלחי אלומיניום לעור. כל כמות קטנה שנספגת משימוש במוצרים קוסמטיים, תהיה זעומה בהשוואה לכמויות שאנו צורכים במזונות שאנו אוכלים מדי יום.
במחקר מצאו שרק 0.012% מאלומיניום שנמרח על בית השחי נספג דרך העור, וזה אחוז נמוך בהרבה מאחוז האלומיניום שנקלט בדרך כלל על ידי המעיים מהמזון.
הבעיה הנוספת היא שמחקרים רבים מסתכלים רק על ההשפעות של שימוש בכימיקלים אחד או שניים בו זמנית, ולא על ריבוי הכימיקלים אליהם אנו נחשפים מדי יום וגם אם אתם משתדלים לחיות יחסית בריא, עדיין אתם חשופים לרעלים שונים.
שימו לב גם שהחומר פרופילן גליקול שנמצא במוצרי קוסמטיקה משפר חדירה של רכיבים לתוך העור.
מה ההמלצה שלי?
כמו שהבנתם, אין משהו חד משמעי שעליו אני יכולה להסתמך, ולכן הגישה שלי היא "אם יש ספק, אין ספק", ואני באופן אישי מעדיפה להימנע, כי אני חושבת שלא בדקו את הנושא הזה מספיק לעומק כדי לתת תשובה חד משמעית.
הטענה של הגופים הרשמיים היא כי נכון לעכשיו אין שום הוכחות המדגימות באופן משכנע את הקשר בין אלומיניום למחלת האלצהיימר וסרטן.
המכון הלאומי לסרטן (NCI) טוען שיש תוצאות של מחקרים מסוימים שמצביעים על צורך במחקר נוסף.
האגודה למלחמה בסרטן כותבת באתר שלה: "על פי סקירה של המחקרים בנושא, שפורסמה בשנת 2013 בכתב העת Epidemiology לא נמצאו ראיות לפיהן שימוש בדאודורנטים עלול להגביר את הסיכון להתפתחות סרטן השד. עם זאת, החוקרים ציינו כי נדרשים מחקרים נוספים בתחום."
האגודה מזכירה שם את הפרבנים שהם יכולים להיות גם בעייתיים, אך אין מספיק מחקר על הנושא ודורשים מחקרים עתידיים בנושא.
הם כן מציינים שנשים שכבר חולות בסרטן השד ונמצאות בטיפול מומלץ לא להשתמש בדאודורנטים ובמיוחד בכאלו המכילים אלומיניום ואלכוהול.
תחליטו בעצמכם מה נכון לכם.
מבחינתי, בשביל הספק שזה כן פוגע, והרצון שלי להימנע גם מעוד רכיבים מזיקים נוספים שנמצאים בדאודורנטים (וקוסמטיקה בכלל) כמו חומרי ריח ופראבנים, החלטתי לפני יותר מעשור להתחיל להכין לעצמי קוסמטיקה ובעיקר, דאודורנט וברגע שהגעתי לפורמולה שעובדת טוב, וניסיתי לא מעט פורמולות, אני לא רואה סיבה להתפשר על משהו אחר.
בנוסף, דאודורנטים כאלו יכולים לשנות את המערכת האקולוגית של העור. כלומר, זה יכול להשפיע על החיסוניות של הגוף, וספציפית על האזור בו הדאודורנט נמצא על בסיס יומי.
קחו בחשבון שאם השתמשתם הרבה זמן בדאודורנט קונבנציונלי, יתכן ובהתחלה הדאודורנט הטבעי יהיה פחות אפקטיבי, אחרי כמה ימים, כאשר המערכת האקולוגית באזור בית השחי תשתקם האפקטיביות תורגש יותר.
אם אתם מעוניינים לנסות דאודורנט טבעי שאני מכינה בעצמי, בעמוד הזה תוכלו לקבל את כל הפרטים.