טיפול בגישה טבעית באוסטאופורוזיס

טיפול בגישה טבעית באוסטאופורוזיס

המאמר האחרון בסדרה של 3 מאמרים על אוסטאופורוזיס. היום נעמיק בגישה הטבעית לטיפול באוסטאופורוזיס. אחרי שדיברנו בחלק הראשון על האוסטאופורוזיס, מה זה בכלל, איך זה קורה, ובחלק השני דיברנו על איך מאבחנים את האוסטאופורוזיס וגם על הטיפול המערבי, היום אנחנו ניכנס לתכלס, מה את יכולה לעשות כבר מהיום כיוון שבמקרה של אוסטאופורוזיס, שינויים באורח החיים אפשר להאט את הקצב של היחלשות העצמות. גם אם כבר יש לך אוסטאופורוזיס יש דברים שאת יכולה לעשות כדי להאט את קצב התקדמות המחלה.

נתחיל בדבר הבסיסי ביותר, התזונה.

 

סידן, איכות המזון ומה נספג יותר טוב בגוף

כמו בטיפול הקונבנציונלי שם שמים דגש על צריכת סידן, גם כאן נושא הסידן הוא חשוב ומודגש. להבדיל מהרפואה הקונבנציונלית שפעם הייתה טוענת שניתן להסתפק בשתייה של שתי כוסות חלב וליטול תוסף ויטמין D וכיום טוענת שצריך לאכול תפריט עשיר בסידן, היא לא מדברת על מה יותר מומלץ ומה פחות. בנטורופתיה ההמלצות יהיו בהתאם לאיכות ומה נספג טוב יותר בגוף וגם מזונות שיעזרו לספוג את הסידן בגוף. צריכת מוצרי חלב כמקור לסידן מוטלת בספק רב, עדיין אין הסכמה והוצאה מפורשת לציבור, אך לפי מחקרים שנעשו התגלה שדווקא במדינות בהן מרבים לצרוך מוצרי חלב, שיעור האוסטיאופורוזיס גבוה יותר. סיבות לכך יכולות להיות עקב ספיגה לקויה בעקבות הלקטוז, שהוא סוכר בעייתי לפירוק בגוף, ואלרגיה לחלבון החלב- קזאין. אלו בעיות מאוד שכיחות המובילות לספיגה לקויה של סידן.

בנוסף, חלבונים מן החי, בניגוד לחלבונים מהצומח, מגבירים את העומס החומצי בגוף. עומס חומצי הופך את הדם והרקמות לחומציים יותר. על מנת לנטרל את החומציות, הגוף משתמש בסידן, שפועל כחומר בסיסי יעיל ביותר. הגוף לוקח את הסידן מהעצמות.

 

בטיפול באוסטאופורוזיס נשים דגש על:

1. תפריט בסיסי
2. מקורות איכותיים לסידן
3. הימנעות ממזונות הפוגעים בספיגת הסידן או מדללי סידן מהגוף

מעודדי ספיגת סידן: ויטמין C, ויטמין D, ויטמין K

מעכבי ספיגת סידן (ברמות גבוהות): ברזל, זרחן, גופרית, נתרן, כלור, חומצה פיטית ואוקסלית, קפאין (מכיל טאנינים), חלבונים

מזונות משפרי ספיגת סידן בגוף: פירות וירקות ירוקים טריים, אגוזים וזרעים, קטניות (מזונות בסיסיים בעיקרם).

מזונות עשירים בסידן שכדאי לצרוך:
ירקות ירוקים (למעט תרד), ירקות לבנים, קטניות מונבטות: מאש, אזוקי, עדשים, קטניות מבושלות: חומוס, שעועית, פולי סויה (חשוב לפעילות אסטרוגנית), אגוזים, שקדים, זרעים בייחוד שומשום מלא, פרג, פירות יבשים, דגנים מלאים כמו קינואה, דוחן, כוסמת, אמרנט, מולסה, דג סלומון, סרדינים, חרובים (ללא המתקה בסוכר), שמן דגים, אצות ים, האצה ספירולינה, אננס, אבוקדו, כרוב, גרגר הנחלים, טחינה (עדיף אתיופית מלאה), ריקוטה (עדיף של עזים), יוגורט (באפלו/ עיזים), תאנים, שזיפים, תמרים, משמשים, באמיה.

מזונות שיש להימנע (מגבירי איבוד סידן): מזונות עתירי סוכר, חלבון מהחי ובעיקר בשר בקר, צריכת מלח גבוהה, משקאות אלכוהולים, קפה, מזונות עשירים בזרחן, קמח לבן (גוזל מרכיבי תזונה חיוניים מהגוף וגורם למחסור במינרלים), מזונות המכילים ח.אוקסלית.

 

ההשפעה המפתיעה של אוכמניות

מחקר שנעשה בשנת 2008 הוכיח שאוכמניות מונעות אוסטאופורוזיס בחולדות.
באוניברסיטת פלורידה ארה"ב עשו ניסוי במשך 100 ימים על חולדות. דימו את מצב גיל המעבר אצלהן ע"י הוצאת השחלות שלהן. קבוצה אחת קיבלה אוכמניות כחלק מהדיאטה והקבוצה השנייה לא. במחקר נמצא שאלו שקבלו אוכמניות לא סבלו הידלדלות עצם, לעומת החולדות מהקבוצה השנייה אשר לא קיבלו אוכמניות כחלק מהדיאטה.
לכן המסקנה היא שצריכה מוגברת של אוכמניות עשויה למנוע החלשות עצמות המתרחשת לאחר גיל המעבר.

אפשר להוסיף את האוכמניות כחלק מהדיאטה היומית, כתוסף וגם כטיפול בצמחי מרפא.

 

אוסטאופורוזיס – תוספי תזונה שחשוב לזכור

סידן- חשוב לרכוש סידן בצורה הנספגת בקלות בגוף כמו סידן ציטרט (מינון של 500-600 מ"ג פעמיים ביום)
מגנזיום- נחוץ לחילוף חומרים של הסידן, מסייע בייצור הורמון יותרת בלוטת התריס והפוך את ויטמין D לפעיל (מינון של 250-350 מ"ג פעמיים ביום)

ויטמין D- משפר את ספיגת הסידן במעיים ומצמצם את כמות הסידן המופרשת בשתן. (מינון של 800-1200 יב"ל לשם טיפול, 400 יב"ל למניעה)

ויטמין K- נחוץ על מנת למשוך סידן לעצם (מינון של 2-10 מ"ג לטיפול, עד 500 מק"ג למניעה)
בורון- על פי מחקרים הוכח שלמינרל זה יש השפעה חיובית על הסידן ועל רמות אסטרוגן אצל נשים מבוגרות. הוא דרוש כדי להפעיל מספר הורמונים, כולל אסטרוגן וויטמין D. הוא נמצא בעיקר בפירות וירקות. (מינון של 3 מ"ג ליום)

ויטמין B6, B9, B12- לרוב באוכלוסיה מבוגרת הויטמינים האלו נמצאים בכמות נמוכה, מחסור בהם תורם לתהליך הידלדלות העצם. במחסור שלהם רמות ההומוציסטאין יעלו בגוף, הומוציסטאין גבוה מקושר עם כמה מחלות, ביניהן טרשת עורקים ואוסטאופורוזיס.

איפריפלאבון- חלק ממחקרים שנעשו הראו שזה מעלה את צפיפות העצם אם נלקח בשילוב עם סידן, ויטמין D או טיפול הורמונלי חליפי (מינון של 600 מ"ג ביום עם הארוחות). חשוב לבצע מעקב רמות לימפוציטים, יש אנשים שזה מוריד אצלם את רמות הלימפוציטים.

חומצות שומניות חיוניות- משפרות ספיגה של סידן בגוף ומשפרות הצטברות שלו בעצם (4 גרם שמן דגים, 3000 מ"ג שמן נר הלילה).

סטרונציום- דומה לסידן, מעלה צפיפות עצם (מינון של 680 מ"ג)

תוסף אוכמניות- בעלות כמות אנטי אוקסידנטים גבוהה. אוכמניות נמצאו יעילות במניעה של אוסטאופורוזיס של גיל המעבר.

 

אוסטאופורוזיס וצמחי מרפא

תכונות אותן נרצה בעיקר-
פיטואסטרוגנים:
פיטואסטרוגנים מסוגלים להפעיל השפעות אסטרוגניות בצורה חלשה (בהשוואה לאסטרוגן 1:400). הם בעלי פעולה מאזנת של האסטרוגן בגוף, למי שיש חוסר באסטרוגן, זה יעלה את רמת הפעילות של האסטרוגן בגוף, כאשר יש עודף זה יפחית פעילות אסטרוגנים ע"י כך שהפיטואסטרוגנים נקשרים לאתרי קשירה של קולטן אסטרוגן ובכך יוצרים מעין תחרות מול האסטרוגן.
צמחים מומלצים: אנג'ליקה סינית, ליקוריץ', אלטריס, קוהוש שחור, שומר, והלוניוס.

פרואנתוציאנידינים אנתוציאנידינים:
סוגים של פלבנואידים בעלי צבע אדום, הם מייצבים מבני קולגן (המבנה החלבוני העיקרי בעצם). אכילה או תוסף בכמות גדולה שלהם מונעת הידלדלות עצם.
נמצאים ב: גרגירי עוזרר, אוכמניות שחורות, אוכמניות, דובדבנים וכו'…

צמחים נוספים:
אספסת- יש בה ויטמינים ומינרלים (סידן, מגנזיום, מינרלי קורט, קומפלקס D, K, B ועוד…) בעלת פעילות מקדמת אסטרוגן.
ניתן לשלב אדפטוגנים- מחזק ונותן תחושת רוגע, מוריד סטרס. קמומיל, ג'ינסינגים, ליקוריץ', אסטרגלוס.

 

רפלקסולוגיה

ניתן לעבוד על מערכת השלד על מנת לחזק אותה ולקרוא לה לאיזון.
מערכת עצבים תעזור במקרים שבהם המחלה יוצרת מתח נפשי.
מערכת העיכול במצבים שיש בעיות של עיכול האוכל וספיגתו בצורה טובה לגוף וכתוצאה מכך יש חסרים הגורמים להידלדלות העצם.

 

ארומתרפיה

תעזור במקרים של מתח נפשי כתוצאה מהמחלה, אפשר בעזרת טיפול ארומתרפי לרומם מצב רוח ולהגיע.
שמנים ארומתרפיים כמו: ורד, לבנדר, ילנג ילנג, יסמין, גרניום ועוד יוכלו לעשות את שתי הפעולות האלה.
ניתן להכין תערובת על בסיס שמן ואותו למרוח על הגוף, אפשר להכין קרם גוף נעים למריחה על הגוף (יש בו ערך מוסף של הרגשת נשיות וטיפוח שיכול לתת אפקט נוסף של הרגשה טובה וביטחון עצמי שבעיקר חשוב במחלה הזאת).

 

תרגילי הרפיה והפגת מתחים

ע"י יוגה, מדיטציה וכל פעילות שגורמת הנאה למטופל. יש אנשים שנהנים לבשל, לצייר, לכתוב. כל עיסוק בתחביב הוא מבורך (כל עוד זה לא משהו שעלול מאוד לסכן את עצמות הגוף).

 

שורה תחתונה

כמו שאת רואה, יש המון דברים שאת יכולה ליישם כבר היום וכמובן לא לשכוח התעמלות עליה פרטתי בחלק השני של הסדרה הזו.
זה יכול להיות מציף לראות את כל המידע הזה, לכן אני ממליצה להתחיל מיישום של דבר אחד או שניים וברגע שהוא הופך להיות מוטמע כחלק מהיום יום שלך, לעבור ליישום של משהו נוסף. ככל שתאמצי יותר המלצות לחייך, זה יכול לתגמל אותך לא רק בהקשר של אוסטאופורוזיס אלא לבריאות הכללית שלך.

אהבתם? מוזמנים לשתף!

עדיין לא קיבלתם את השיעור "בריאות בכמה צעדים פשוטים"?

יכול לעניין אותך גם…

הדרך בה אנחנו בוחרים להתחיל את היום משפיעה משמעותית על איך שאר היום יראה. איך הבוקר שלכם נראה? הנה כמה נקודות לבוקר להתחיל את היום…
אחת השאלות שמטרידות לא מעט אנשים היא "האם קפה באמת טוב לנו?"יש לא מעט אנשי מקצוע שמאוד נרתעים מזה, ויש כאלה שטוענים שזה מאוד בריא…
רוב אוכלוסיית העולם פועלת כך ונשארת במקום ולא מתקדמת לעבר המטרה שהציבו לעצמם. למה זה קורה לרוב האנשים ואולי גם לכם?
פרוייקט מיוחד שנעשה כדי להזכיר לכל אחד ואחת את הדמויות והעוצמות הקיימות בכל דמות כזאת. לכל דמות יש מסר חשוב.
דילוג לתוכן