אחת השאלות שמטרידות לא מעט אנשים היא "האם קפה באמת טוב לנו?"
יש לא מעט אנשי מקצוע שמאוד נרתעים מזה, ויש כאלה שטוענים שזה מאוד בריא וכמו רוב הדברים בתחום הבריאות, אני חושבת שהתשובה היא לא חד משמעית, היא תלויה בהמון פרמטרים.
למה יש דילמה?
יש לקפה המון סיבות למה כדאי להתרחק ממנו, אבל יש גם כאלה שתומכות שבהמשך צריכה שלו.
איכות הקפה והתוספות שמגיעות איתו, אלה פרמטרים שחשוב להתייחס אליהם כשמבצעים החלטה וגם מה האדם עצמו צורך במהלך היום, כיוון שאדם שרוב תזונתו חומצית, לא משאיר מקום גם למשקה חומצי כמו קפה להיות חלק מהשגרה היומית.
יש אנשים שקפה יוצר להם בעיות בניהן כאבי ראש, שזאת דרכו של הגוף להגיד "קפה לא מתאים לי", אבל שוב, זה לא המקרה אצל כל האנשים בעולם, כיוון שאנחנו מאוד שונים, הביולוגיה שלנו מתנהגת קצת שונה ויש המון גורמי התייחסות שיש לשים לב אליהם.
נעים מאוד, קפאין!
קפאין הוא החומר השנוי במחלוקת שנמצא בקפה יותר מבכל דבר אחר.
הוא נחשב לחומר ממריץ, שמגביר עירנות ומדכא שינה. הוא מגביר במוח פעילות של דופאמין ונוראפינפרין.
הוא קיים בתה, בשוקולד, במשקאות אנרגיה שצצו בשנים האחרונות (שהם ספציפית מוצר שרע לכולנו לצרוך, זה מפוצץ סוכר ולעיתים עוד כל מיני חומרים לא ידידותיים למשתמש).
בספל קפה כמות הקפאין יכולה לנוע בין 40-300 מ"ג כאשר הממוצע עומד בערך על 90-100 מ"ג, מה שהופך את הקפה למקור הכי גדול לקפאין.
מה לגבי הערך התזונתי?
מכיל המון נוגדי חמצון, פוליפנולים וקיימים בו גם ויטמינים ומינרלים.
כמות האנטי אוקסידנטים שבו נחשבת לכמות מאוד גדולה שיכולה לעזור בהפחתה של סיכון לכל מיני מחלות כמו מחלות לב, סכרת סוג 2, סרטן, שחמת הכבד וסרטן כבד והפחתה של עקה חימצונית הנגרמת בעקבות עודף של רדיקלים חופשיים בגוף.
כמובן שיש לקחת בחשבון שמדובר ביכולות של פולי הקפה, ולא בקפה שנעשה ביחד עם חלב וסוכר או ממתיקים מלאכותיים, כיוון שאלה מרחיקים את הבריאות מהגוף ולא מעודדים אותה.
ישנם מחקרים המראים שקפה יכול להגן על המוח מאלצהיימר ופרקינסון ואם להיות יותר ספציפיים, יש עד 65% סיכון נמוך יותר לפתח אלצהיימר ו-30-60% סיכון נמוך לפתח מחלת פרקינסון לאלו שצורכים קפה.
אפילו היו כמה מחקרים שהראו שהוא מפחית ב-20% את הסיכון להיכנס לדיכאון ואצל אנשים ששתו 4 כוסות קפה ליום או יותר, הייתה הפחתה של 53% בסיכון להתאבד.
מה הוא עושה בטווח הקצר?
יש לקפאין יש השפעות חיוביות על תפקוד המוח.
מחקרים שמראים שקפאין יכול לשפר מצב רוח, לשפר את תפקודי המוח ולהגביר את הזמן תגובה.
הוא גם מאיץ מטבוליזם, כל עוד הוא בהשפעה בגוף, כלומר לטווח הקצר גם כן.
זה יכול להיות דבר טוב עבור חלק מהאנשים, ואצל אנשים מסויים זה יהיה דווקא רע. אלו שגם ככה המטבוליזם שלהם מאוד מהיר, האצה שלו יכולה לגרום לעיכול לא להיות מיטבי, ומי שנמצא בחוסר איזון של בלוטת התריס, במיוחד אם היא פועלת במצב של יתר, הוספה של קפאין לחיים תהיה בחירה לא טובה במיוחד.
בנוסף, הוא יכול לשפר את הביצועים הספורטיביים ולהגביר שריפת שומן.
ההתמכרות לקפה
הצורך הזה בקפה יכול לרמז על בעיות של עייפות האדרנל או רגישות לקפה. אם אתם שותים קפה כי אתם צריכים להתעורר/ עוד אנרגיה, אתם עושים משהו בצורה לא נכונה ואז רצוי להפסיק את התלות בקפה ולהתרכז בהזנה נכונה ואורח חיים נכון ומאוזן שיעזור לכם להיות יותר עירניים ועם אנרגייה לאורך שעות היום.
הפן המאוד בעייתי בקפה
פולי הקפה כמו המון מהדברים שמגיעים כיום מעולם הצומח, מכילים חומרי הדברה ופולי קפה הם בין הדברים שנחשבים מאוד מרוססים. בנוסף, הם גם יכולים להכיל עובש. זה מאוד תלוי באיכות הקפה, האם הגיעו ממקור איכותי, ויש הטוענים שכמעט תמיד פולי הקפה יכולים להכיל עובש שמייצר סוג של רעלן שעלול לגרום למגוון גדול של מחלות, ביניהן סרטן, בעיות בכליות ואפילו במוח. אגב, זה גם גורם לקפה להיות יותר מריר. הבעיה הזאת של העובש היא בעיה מאוד רצינית וזאת אחת הסיבות אגב שיש המון מחקרים שיוצאים לטובת הקפה והרבה שלא, זה מאוד תלוי באיכות של פולי הקפה.
והנה ההשפעה של הקפה בגוף לפי זמנים:
מרגע הכניסה של הקפה לגוף- הקפאין מיד עושה את הדרך למחזור הדם ומשם למוח.
אחרי 10 דקות- הקפאין שהספיק להיכנס לגוף מתחיל להשפיע במוח ומתחילים להרגיש עירניים
אחרי חצי שעה- הקפאין ביחד עם חומצה כלורוגנית מתחילות לדכא את התיאבון.
אחרי 45 דקות- הקפאין מגיע לשיא הספיגה שלו בגוף וזמן התגובה לדברים מתחיל להישתפר. הופכים להיות יותר מפוקסים.
אחרי שעה- המוח משחרר יותר דופאמין, מה שמעלה מעט את מצב הרוח.
אחרי 2-8 שעות- בזמן הזה עדיין יש יותר אנרגיה אך זה משתנה בין אדם לאדם מבחינה מטבולית. אנשים שהמטבוליזם שלהם מהיר יותר, ההשפעה תדעך מהר יותר. אם אתם מוצאים את עצמכם לאחר שעתיים עד 8 במצב של קריסה ועייפות, יתכן שאתם רגישים לקופאין.
אחרי 12 שעות- אחרי 12 שעות לא אמורים להרגיש יותר השפעות של הקפאין (אם זה קורה, כנראה שהמטבוליזם מאוד מאוד איטי).
מקורות
Hydroxycinnamic acid antioxidantsPlant polyphenols in prevention of heart diseasePolyphenols and cancer cell growthPolyphenols-rich natural products for treatment of diabetesEffects of caffeine on mood and performance: a study of realistic consumptionDoes caffeine intake protect from Alzheimer's disease?Coffee, caffeine, and risk of completed suicide: results from three prospective cohorts of American adults This Is Your Brain on Coffee (Plus, a Caffeine Effects Timeline)