כיום יש יותר מודעות לחיים בריאים, לתזונה בריאה ויותר אנשים נחשפים לכוח שקיים בתזונה הצמחית.
גם מי שאוכל מאוד בריא, סביר שיסבול מחוסרים תזונתיים, ממגוון גדול מאוד של סיבות.
היום אני רוצה להתרכז דווקא באוכלוסיית האנשים שבוחרים בתזונה צמחית באופן חלקי כמו צמחוניים או ב-100%, שאלה כמובן הטבעונים.
דיאטה שמורכבת כולה ממזון צמחי, יש לה יתרונות ענקיים ולא סתם אני בוחרת בסוג התזונה הזאת לעצמי ובוחרת לקדם אותה כשאת מקצוע, אך יש בה גם כמה נקודות תורפה, במיוחד בעידן הנוכחי שכדאי להיות מודעים אליהם כדי לקחת אותם בחשבון.
במציאות שאנחנו חיים בה היום, גם מי שאוכל בריא, יכול למצוא את עצמו בחוסרים וגם אם אתם אוכלי כל ונתקלים כרגע במאמר הזה, אני ממליצה לכם להמשיך לקרוא, כי זה יכול להיות רלוונטי גם לכם.
"זה הגיוני שאין לי אנרגיה ואני על תזונה טבעונית?"
כן, זה הגיוני וזה קורה לא מעט שאנשים עוברים לתזונה טבעונית ומתחילים להרגיש פחות טוב.
בהרבה מהמקרים כשאני שואלת יותר לעומק על התזונה שלהם, אני מגלה שהם אומנם טבעונים, אבל הבחירות התזונתיות שלהם מסבירות לגמרי את החוסר אנרגיה, כי אסור לשכוח שגם סוכר הוא טבעוני, לחמים ופיתות בדרך כלל יהיו גם בקטגוריה הטבעונית, סויה היא טבעונית ולאנשים עם נטייה לתת פעילות בלוטת התריס, זה יכול להחמיר עוד יותר את המצב והמון ג'אנק פוד הוא גם טבעוני.
קורה גם שאני בודקת יותר לעומק את התזונה ומגלה שהתזונה היא אומנם על פניו בריאה, אבל חסרים מקורות תזונתיים לכמה רכיבים מאוד קריטיים כמו ויטמין B12, כמו ויטמין D (כי רוב היום אותם אנשים יושבים במשרדים, או שתהליך בגוף לא פועל בצורה תקינה), כמו כולסטרול מאוד נמוך ועם כמה שיש לכולסטרול יחסי ציבור לא טובים, הוא גם מאוד חשוב לשמירה על הבריאות ויש לו המון תפקידים ויש עוד מגוון של דברים שיכולים להסביר למה אדם שאוכל לתזונה טבעונית פתאום מתחיל להרגיש פחות טוב.
חוסרים תזונתיים יוצרים בעיות בריאותיות ברמה המיידית, אבל בעיקר נזקים ארוכי טווח.
הבעיה היא שבדרך כלל לא מודעים כשיש חוסרים בגוף וברגע שנמצאים במחסורים האלה, מעלים את הסיכון לחלות במחלות מהסוג הקל ועד הסוג המסכן חיים. זה משהו שאפשר למנוע אותו בעזרת מודעות והכנסת שינויים לשגרה היומית שלכם.
המאמר הזה הוא החלק הראשון מתוך סדרת מאמרים על תוספים שבדרך כלל חסרים למי שחי בעיקר על תזונה צמחית. ואגב, גם אם אתם אוכלי כל, במיוחד בתקופה הנוכחית שכל המזון שלנו הולך ונראה פחות ופחות כמו מזון שמגיע מהטבע ויותר כמו דברים שהם תוצאה המשלבת מעבדה ומפעלים, זה יכול להועיל גם לכם.
"האם אנשים על תזונה צמחית זקוקים לויטמין B12?"
זאת שאלה שחוזרת שוב ושוב, בואו נסגור את הפינה של ויטמין B12 אחת ולתמיד.
ויטמין B12 נמצא באופן וטבעי באדמה. כאשר פרה אוכלת עשב, היא מקבלת את הויטמין מהמזון, כי בניגוד אלינו בני האדם שמנקים טוב טוב את המזון שאנחנו אוכלים, היא פשוט אוכלת אותו כמו שהוא עם כל מה שיש עליו.
בנוסף, ויטמין B12 נוצר ע"י חיידקים שנמצאים במעיים.
לא פעם בטח יצא לכם לשמוע המלצה של בעלי מקצוע או חברים ומשפחה שאמרו לכם "קחו פרוביוטיקה", או שיתפו שהם לוקחים פרוביוטיקה. פרוביוטיקה זה תוסף של החיידקים שבאופן טבעי אמורים להיות במעיים שלנו, מה שקרה מאז שהמציאו את האנטיביוטיקה והמזון התעשייתי, זה שהאוכלוסיות האלה של החיידקים שיושבים במעיים ועוזרים לנו לעכל טוב יותר את המזון, הם מייצרים עבורנו כל מיני חומרים חשובים (ביניהם ויטמין B12), ונעשו לא מעט מחקרים שמראים את הקשר בין הבריאות שלנו לאוכלוסיית חיידקי מעיים תקינה, רק כמו שהתחלתי להגיד, מאז האנטיביוטיקה והתזונה הגרועה, הרבה מאנשים האוכלוסייה של החיידקים שלהם לא ממש במצב טוב.
כיום יש לנו כמה אופציות כדי לא להיות חסרים ב- B12
להתחיל לאכול מזון לא נקי
אם היינו חיים בטבע ומגדלים את המזון שלנו ללא ריסוס, יכול להיות שזאת הייתה באמת אופציה, אבל היום עם כל הריסוסים וכל הידיים שהמזון שלנו עובר עד שמגיע אלינו, זאת אופציה לא מומלצת בכלל.
לאכול מזון מהחי
לא אוהבת את האופציה הזאת, כי לא רק שהיא ממשיכה לעודד תעשייה שיוצרת המון סבל גם לבעלי החיים וגם לאנשים שנעשים חולים בעקבות אכילה של המזונות האלה, גם אין פה כל כך היגיון, כי כמו שהסברתי קודם, גם בעלי החיים מקבלים את ה-B12 שלהם ממקור מסויים, והיום בגלל שהאדמות הפכו להיות פחות פוריות, עקב העומס הגדול של השימוש בהן, בעלי החיים עצמם שהופכים לאחר מכן למזון, מקבלים תוספים של B12, אז למה לא לקחת כבר את התוסף ולמנוע מכם את כל הדברים הלא טובים שאתם מקבלים עם המזון מהחי?
תוספי B12
זאת האופציה שאני אישית בוחרת בה וממליצה עליה גם ללקוחות שלי שחיים על תזונה טבעונית. יש שם מאוד רע לתוספי תזונה.
יש המון אנשים שיוצאים נגד תוספים ואומרים שרצוי שהכל יגיע מהתזונה. בעיניי הראייה הזאת מעט שגויה, כי זה מאוד תלוי במקרה.
אם מדובר בדברים שנמצאים בשפע במזון ובסוגי מזון שעושים טוב לגוף, אני מסכימה שאין צורך לקחת תוסף, אלא לקבל את מה שצריך דרך המזון (במידה ומערכת העיכול פועלת בצורה תקינה, כי במידה ולא, גם אם אתם מנסים להכניס את הרכיבים החשובים דרך המזון, הרבה מזה יצא החוצה ולא באמת יכנס למחזור הדם שלכם ומשם לאיברים).
במידה ומדובר בדברים שלא נמצאים בכמות גדולה במזון ובמיוחד אם מדובר במקרה כמו ויטמין B12, שלאוכלוסיית הטבעונים מאוד מאתגר לקבל אותו, תוסף הוא מאוד חשוב, ולא, לא עדיף לקבל את זה מחי במקום תוסף, כי המזון מהחי אתם מקבלים על הדרך את האנטיביוטיקה, את הרעלים, את ההורמונים, את החומציות והנטייה לדלקתיות, אין בזה היגיון.
חשוב לעשות בדיקות דם לפני שאתם רוכשים, כדי לבדוק האם בכלל יש צורך לקחת תוסף. יתכן וחיידקי המעיים שלכם עושים עבודה טובה ולא תראו בבדיקות מחסור בויטמין.
יש כמה סוגים, איך בוחרים?
מדברים על 2 סוגים עקריים שהם הציאנוקובלמין והמתילקובלמין, אבל קיימים 4 סוגים עיקריים שכדאי להכיר:
– מתילקובלמין
– ציאנוקובלמין
– הידרוקסיקובלמין
– אדנוסילקובלמין
המתיקבולמין הוא הסוג המומלץ כיום, כיוון שהוא טבעי ופועל באופן אפקטיבי בגוף.
ציאנוקובלמין הוא הסוג הכי נפוץ, הכי נחקר והכי זול מבין כולם. הוא גרסה הלא טבעית של הויטמין, אך מחקרים הראו שהוא אפקטיבי, מכיוון שהגוף שלנו יודע להפוך אותו מהגרסה הנוכחית למתילקובלמין.
הבעיה היחידה עם הגרסה הזאת, זה שהיא מכילה מולקולה של ציאניד, שזה רעיל לגוף ויוצר יותר עומס על המערכת. יש הטוענים שבגלל שזה בכמות מאוד קטנה, זה זניח, אך מי שמתמודד עם בעיות בכליות, בכבד, אנשים שמעשנים, אנשים שחולים בכל מיני מחלות כרוניות קשות, פחות מומלץ לקחת את הצורה הזאת של הויטמין.
הידרוקסיקובלמין זאת הגרסה שמיוצרת ע"י חיידקי המעיים ובדרך כלל תימצא במוצרים מן החי ובזריקות של ויטמין B12.
הגרסה הזאת בגוף גם מומרת למתילקובלמין וגם לאנדוסילקובלמין.
אדנוסילקובלמין שזה הסוג טבעי והוא הגרסה הכי פחות יציבה. בין כולם הוא הכי פחות אפקטיבי כתוסף. כן מצאו שבמקרים של עייפות הוא יכול לעזור אפילו יותר מהסוגים האחרים.
מה אני ממליצה?
עד לא מזמן המלצתי לקחת רק את המתילקובלמין, מכיוון שזה סוג טבעי ואני אוהבת להיצמד כמה שיותר לטבעי ופחות לסינטטי, במיוחד אם זה משהו שמכיל רעל שיוצר עומס על הגוף. ובואו נודה על האמת, בתור יהודים עם היסטוריה של שואה, ציאניד זה משהו שישר מתקשר לנו לנאצים, תאי גז, וכל הדברים הנוראים שקרו שם, כך שזה אוטומטית הופך לנו ברמה המודעת והלא מודעת כמשהו מפלצתי ונורא מכל סוגי הרעלים האחרים.
מכיוון שהציאנוקובלמין הוא הסוג הנחקר ביותר ונמצא יעיל וכמות הציאניד שבו היא פחותה מאוד, כיום אני כבר פחות חד משמעית.
במידה ועומד מולי אדם בריא, ללא מחלות ברקע, במיוחד ללא בעיות באברים שעוזרים בפינוי רעלים מהגוף, כמו הכליות, וכמובן, אדם שלא מעשן על בסיס קבוע, אני אסביר לו את ההבדלים בין 2 הסוגים (מתילקובלמין וציאנוקובלמין) ואתן לו לעשות את הבחירה העדיפה עליו.
ולבסוף, התוסף שאני ממליצה לכם הוא כזה הנספג ישירות לדם, בלי צורך לעבור את מערכת העיכול. הרבה אנשים שאוכלים מזונות ומהחי וחסרים בויטמין זה בדרך כלל כי משהו בתהליך קליטת הויטמין לגוף פגום.
לויטמין B12 יש מנגון ספיגה מורכב וככל שדברים יותר מורכבים, הם מועדים ליותר כשלים בדרך.
ברגע שלוקחים תוסף שנספג ישירות למחזור הדם, בלי צורך לעבור את מערכת העיכול, עוקפים את כל המנגנון המורכב.
התוספים שנספגים ישר למחזור הדם, הם אלה הנוזליים או כדורי מציצה מתחת ללשון.